Hiteles tanúsítvány
Baráti áron
Jogszabály szerint

Mi az energetikai tanúsítvány és miért van rá szükség?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan igazoló okirat, amely megmutatja az épület energiafelhasználásának hatékonyságát az épületek osztályba sorolásával. A skála a legkedvezőbb „AA++ minimális energiaigényű” kategóriától a leggyengébb „JJ kiemelkedően rossz” kategóriáig terjed. A minősítés Nyugat-Európában már sok éve létezik, célja hogy a vásárló és bérlő személyek megbízható információt kapjanak az ingatlan épületenergetikai színvonaláról, és várható fogyasztásáról. A szabályozás további célja, hogy az ingatlanok energiahatékonysága a piaci árukban is megmutatkozzon, ezáltal ösztönözve a vásárlókat a kisebb fogyasztású épületek előnyben részesítésére.

Magyarországon 2012. jan. 1-től kezdve energiatanúsítvány elkészíttetésére kötelezi az eladót a 176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet, néhány kivétellel.

Az energetikai tanúsítás menete

A megrendelést követően előre egyeztetett időpontban műszaki felmérést végzünk. Mérnök munkatársunk a helyszínen felvett adatok alapján számolja ki az ingatlan fogyasztási jellemzőit, és besorolja az ingatlant egy energiaosztályba. Az energiatanúsítványt hitelesítjük és kiállítjuk a kívánt példányszámban, majd postán eljuttatjuk Önhöz a megbeszélt határidőre, vagy személyesen is átvehető.

  • helyszíni műszaki és építészeti felmérés;
  • számítások elvégzése, dokumentálás, hitelesítés: 1-3 munkanap;
  • postázás vagy személyes átvétel.

A szolgáltatási díjat minden esetben előre meghatározzuk, fizetni készpénzben vagy átutalással lehet, a szemlekor illetve átvételkor.

Mennyibe kerül az energiatanúsítvány az Ön lakására / ingatlanjára?

Országos lefedettségi táblázatunkból tájékozódhat árainkról, melyek az épület méretétől, funkciójától és jellegétől függnek. Az oldalunkon szereplő árak minden tételt tartalmaznak, rejetett költség nincs. Fix díjaink a nagyobb városokban vannak, a kisebb településekre egyedi ajánlatot adunk, melyet itt kérhet. Érdemes árajánlatot kérnie bármilyen energetikai munkára, ugyanis két órán belül minden megkeresésre válaszolunk.

Mennyi idő alatt készül el a tanúsítvány?

Az elkészítés ideje a helyszíni szemlétől számított 1-3 munkanap. Az elkészítés pontos határidejét előre egyeztetjük Önnel. Ha ettől hamarabb szükséges a tanúsítvány, jeleze felénk, és megpróbáljuk a lehető leggyorsabban elkészíteni, leterheltségünktől függően. Ha van szabad kapacitásunk, már akár másnap megkaphatja a hitelesített kalkulációt. A tanúsítást közvetlenül megrendelheti telefonon vagy online megrendelőlapjaink segítségével.

Nem kötelező a tanúsítás

A jogszabálynak megfelelően, az alábbi esetekben nem lesz szüksége a munkánkra:

  • az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű, különálló épületre;
  • az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre;
  • a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre;
  • bizonyos mezőgazdasági és műhely rendeltetésű épületre;
  • a használatba vételi engedélyt (bejelentést) megelőző tulajdon-átruházás esetén;
  • ha ugyanabban az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt;