Mi az energetikai tanúsítvány?

Mérnök által kiállított okirat, amely az épület műszaki adottságai alapján energetikai besorolást ad, valamint dokumentál számos energiahatékonysági információt.

Nézzen meg egy mintát az energetikai tanúsítvány ára

Itt szerezheti be

Az alábbiakban nézheti meg helyi ajánlatom.

Energiahatékonysági besorolás

A mellékelt táblázat szerinti 12 féle energiaosztályba lehet besorolni az ingatlanokat. Az épület energiahatékonyságának és ezzel arányosan a minősítési osztály meghatározásának módját rendelet írja le, így a szakvélemény független és objektív. A legalacsonyabb energiafogyasztást az „A+++” osztály reprezentálja, az „I” kategóriát a leginkább energiapazarló ingatlanok kapják.

A+++
A++
A+
A
B
C
D
E
F
G
H
I

Kell a szerződéshez

Adásvétel vagy bérbeadás esetén az energetikai tanúsítványt a szerződés aláírásakor át kell adni a vevőnek (vagy bérlőnek), és erről nyilatkozatot kell rögzíteni a szerződésben. A 176/2008. Korm. rendelet kimondja, hogy ingatlanok adás-vételénél és bérleti jogviszony létesítésénél kötelező az energetikai tanúsítvány megléte.

Az eladó fizeti

Azt, hogy az energetikai tanúsítványt ki fizeti, attól függ, hogy milyen céllal készül a tanúsítvány. Eladás esetén az eladó kötelezettsége, hogy gondoskodjon az energiatanúsítványról, így ő is állja annak költségeit. Nincs akadálya annak sem, hogy a vevő átvállalja a feladatot, és viselje a költségeket, de erre nem kötelezhető az eladó által.

Hitelesítés + HET szám

A dokumentum hitelesítése az ún. HET szám (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) segítségével történik. Az azonosító számot az OÉNY rendszere generálja automatikusan, és dokumentum első oldalán, a fejlécben található. A rendeleti előírások szerint az adásvétel során legkésőbb a birtokbaadásig kell átadni az energetikai tanúsítványt.

Mikor szükséges az energetikai tanúsítvány?

 • Ingatlan adásvétele.
 • Ingatlan bérbeadása.
 • Használatbavételi engedélyezés, új építésű ingatlan esetén.
 • Ha energetikai korszerűsítési pályázaton kíván részt venni.
 • Lakásvásárlási hitel igénylése esetén a bank feltételként szabhatja az energia tanúsítvány meglétét.

Mentességek - amikor nem kell rendelkezni vele

 • az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű, különálló épületre (pl. kis családi ház);
 • az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre (nyaraló, üdülő);
 • a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre;
 • hitéleti (vallásgyakorlási) épületek esetében sem kötelező az energiatanúsítvány;
 • bizonyos fűtetlen mezőgazdasági és műhely rendeltetésű épületre;
 • a használatbavételi engedélyt (bejelentést) megelőző tulajdon-átruházás esetén;
 • ha ugyanabban az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt.

Ki készíthet energetikai tanúsítványt?

Energetikai tanúsítvány készítést csak jogosult mérnök vállalhat, aki mint magánszemély az aláírásával igazolja a szakvéleményt és felel annak szakszerűségéért. A megbízás kereteit adhatja egy vállalkozás - tehát Ön rendelhet egy kft-től vagy más vállalkozástól is - de a cég alkalmazásában kell hogy álljon egy mérnök, aki aláírja és jogosultsági számával igazolja a dokumentumot. Az elkészült dokumentum feltöltése és a HET szám generálása is személyhez (ügyfélkapu regisztrációhoz) kötött. Hiteles energetikai tanúsítványt csak a Magyar Mérnöki Kamara, vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékében szereplő TÉ jelű aktív jogosultsággal rendelkező szakember állíthat ki.

MMK jogosultsági oldalam »
Energetikai tanúsítvány illusztráció digitálisan

Mi az a kötelező a helyszíni felmérés?

Az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez szükséges az épület helyszíni felmérése, szemle lefolytatása. A kamarai állásfoglalás szerint ez mindenképp kötelező. Ha engem bíz meg a munkával, akkor a helyszíni szemlére keresni fogunk egy olyan időpontot, ami Önnek is megfelel, illetve az én időbeosztásomhoz is passzol. Távolabbi településekre (ahová már nem tudok kiutazni) helyi mérnök partneremet küldöm, ennek nincs külön felára. Az energetikai tanúsítvány ára oldalon tájékozódhat ajánlatomról, illetve Budapesten külön információs oldalam van. Megbízói adatszolgáltatással, kiszállás nélkül csak két esetben adható ki a dokumentum: 1: új épület esetén a teljes terv dokumentáció, valamint a felelős műszaki vezető nyilatkozata alapján; 2: ha az adott épületben már készült tanúsítvány egy teljesen megegyező lakásra, pl. panel házban egymás alatti-felett lakások.

Hiteles és érvényes - jogszabály jel
hasznos információ

Erre figyeljen, hogy hiteles legyen

 • rendelkezik HET számmal (a fejlécben),
 • rendelkezik QR kóddal (fekete-fehér pontkód a jobb felső sarokban),
 • bizonyosodjon meg, hogy a szakembernek van TÉ jelű jogosultsága,
 • helyszíni felmérés alapján (az épület fotóit tartalmazza).

Így készítem el

1.

Rögzítem a megrendelést

Rögzítem a megrendelést, e-mailben visszaigazolom és megerősítem a szolgáltatási díjat, időpontot egyeztetek Önnel.

Megrendelő űrlap
2.

Felmérem az ingatlant

Kimegyek felmérni az ingatlant, felveszek minden műszaki információt, amire szükségem van az energetikai számításokhoz.

A felmérés menete
3.

Elkészítem, megkapja

Elkészítem az energetikai tanúsítványt (1-3 nap), amelyet digitálisan elküldök, igény szerint kipostázok vagy személyesen átadok.

Hiteles energetikai tanúsítvány