Energetikai tanúsítvány minta

Fontosnak tartom, hogy mindenki szakmailag megfelelő, hiteles szakvéleményt kapjon, ezért mellékeltem egy energetikai tanúsítvány mintát.

Erre figyeljen:

  • A tanúsítványon legyen HET szám!
  • A HET számot érdemes ellenőrizni az OÉNY oldalán!
  • Legyen aláírva a dokumentum!
  • Az összesítő lap után néhány oldalas számítási rész következik, ezt megkaptuk?!
  • Szerepeljenek benne fotók az épületről (kötelező elem)!
Energetikai tanúsítvány minta - összefoglaló lap
Figyeljen a rendeleti előírásra, hogy hiteles legyen

Honnan tudhatom, hogy hiteles energetikai tanúsítványt kaptam?

A dokumentum első lapján található HET azonosító szám biztosítja a hitelességet. Ezt a számot nem a készítő vállalkozó adja, hanem az Országos Építésügyi Nyilvántartás. Az energetikai tanúsítványon található egy QR kód is, amit okostelefonnal beszkennelve közvetlenül az OÉNY adatlapján ellenőrizhetünk. Ha mellékelt mintához hasonló dokumentumot kaptunk, van rajta aláírás, HET szám, akkor biztosak lehetünk benne, hogy hiteles dokumentumot kaptunk. Az energetikai tanúsítvány hitelességéről külön cikket írtam, ajánlom figyelmébe!

Ezt tartalmazza az energetikai tanúsítvány

A tanúsítvány két részből áll: egy összesítő-értelmező lapból (lásd a fenti mintát), és az energetikai számításból.

A számítási rész többféleképpen is kinézhet, attól függően, hogy a mérnök milyen programot használt. Bár ez a rész igen szakmai - (ebből kifolyólag nehezen értelmezhető) -, itt vannak felsorolva az épületre vonatkozó energetikai alapadatok, gépészeti berendezések és épületszerkezetek. A főoldalon látható energetikai besorolás a számítási részben van alátámasztva. Felsorolásra kerül a szerkezetek hőátbocsátási tényezője, a fűtési rendszer és a melegvíz-termelő rendszer paraméterei is.

Az energetikai tanúsítvány összesítő lapja tartalmazza a kiállítás dátumát; a megrendelő nevét, címét; az ingatlan pontos címét; a tanúsítványt készítő aláírását, adatait és a Mérnök vagy Építész Kamara által nyilván tartott jogosultsági számát. Továbbá: az épület összesített energetikai jellemzőjét, hogy ez hány %-a a követelményértéknek, és ez alapján milyen az építmény energetikai minőség szerinti besorolása. Ahogy az energetikai tanúsítvány mintán látható, a szakvélemény összesítő lapja tartalmazza a HET kódszámot (jobb felső sarok).

Javaslat is van benne

Jogszabály írja elő, hogy az energetikai tanúsítvány egy korszerűsítési javaslatot is tartalmazzon. Ez a javaslat tartalmazza a lehetséges és javasolt korszerűsítéseket az adott épületen, szétbontva a határoló szerkezetekre és az épületgépészeti rendszerekre vonatkozó fejlesztésekre. Tájékoztatást nyújt, hogy mi valósítható meg jelentős, és mi kisebb felújítási munkákkal. Érdemes átböngészni ezt a részt, hasznos tippeket kaphatunk az épület korszerűsítésére vonatkozóan. A mintán ez nem látható, de szerepelnie kell annak is, hogy a javaslatok együttes elvégzése után az épület milyen besorolási osztályba kerülhet. A korszerűsítési javaslat semmilyen kötelezettséggel nem jár.

Helyszíni fotók, mellékletek

A tanúsító mérnöknek fotózással kell dokumentálnia több dolgot is, amiket mellékelnie kell a tanúsítványhoz. Mindenképp a dokumentumba kerül az épület homlokzata kívülről (mind a négy oldalról) fotózva, jellemző nyílászárók, kazán, használati melegvíz-termelő berendezés, hőleadók. A fenti mintán látható összefoglaló lap az épület utcai homlokzatának fotóját tartalmazza. Műemlék épület esetén az energiatanúsítvány részét képezi az értékleltár. Az értékleltárat jogosultsággal rendelkező régészeti/műemlékvédelmi szakértő készítheti el.