Energetikai felülvizsgálat

Fűtési és légkondicionáló rendszerekre

Jogszabályi kötelezettségek, tudnivalók

Árajánlat kérése »

Energetikai felülvizsgálat 70 kW felett

A kötelező energetikai felülvizsgálatot a 2015. évi LVII. törvény írja elő 70 kW teljesítmény felett. Az intézkedés célja, hogy az üzemeltetőket szakszerűen tájékoztassa a fűtés, épületgépészeti berendezések és rendszerek energiahatékonyságáról, és elősegítse a korszerűsítő beruházások megalapozott mérlegelését.

Típus Teljesítmény Felülvizsgálat
fűtési rendszerek 70 kW alatt nem kötelező
fűtési rendszerek 70 kW felett nyolcévente
légkondicionáló rendszerek 70 kW alatt nem kötelező
légkondicionáló rendszerek 70 kW felett nyolcévente

Első alkalommal 2025.12.31-ig

A meglévő épületekben található fűtési rendszereket első alkalommal 2025.12-31-ig kell energetikai felülvizsgálatnak alávetni, amit ezután nyolcévente kell ismételni.

Az újonnan üzembe helyezett fűtési rendszerekre egy éven belül (az üzembe helyezéstől számítva) kell energetikai felülvizsgálatot végezni, ezután nyolcévente ismételendő.

A kötelező jogszabály

A kötelezettséget a 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról rögzíti. A jogszabály a 70 kW-nál nagyobb teljesítményű hőtermelő berendezésekre (kazánokra), fűtési rendszerekre, és légkondicionáló rendszerekre írja elő az energetikai felülvizsgálatot.

Az energetikai felülvizsgálatot a Magyar Mérnöki Kamaránál erre jogosultságot szerzett szakértő végezheti el, aki szerepel a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság névjegyzékében.

Az energetikai felülvizsgálat célja

Európai Uniós direktíva kötelezte Magyarországot a jogszabály bevezetésére, aminek célja, hogy hiteles tájékoztatást kapjunk az épületekben üzemelő fűtést és hűtést biztosító berendezések energiahatékonyságáról, és fejlesztési lehetőségeiről.

A vizsgálati eljárás módszerei jogszabályban vannak meghatározva, az energetikai felülvizsgálat kiterjed: a) a dokumentumok átvizsgálására, b) a berendezések, rendszerek azonosítására, c) a méretezés megfelelőségének vizsgálatára, d) a szakszerű üzemeltetés ellenőrzésére, e) a szakszerű karbantartás ellenőrzésére, f) a javasolt módosítások meghatározására, g) az a)-f) pontban foglaltak dokumentálására. Többek között az alábbi kérdésekre keresem a választ:

A tulajdonos/üzemeltető feladatai

A rendelet alapján az üzemeltető, ennek hiányában a tulajdonos feladata a saját költségére kezdeményezni a hőtermelő berendezéseken és légkondicionáló rendszereken az előírt energetikai felülvizsgálat elvégzését.

Az üzemeltető (vagy tulajdonos) biztosítja az energetikai felülvizsgálat elvégzéséhez szükséges dokumentumokat, a mérések, ellenőrzések elvégzésének helyszíni feltételeit és a szükséges mértékű közreműködést.

Az elkészített energetikai felülvizsgálati jelentést (igazolást) az üzemeltetőnek (tulajdonosnak) tárolnia kell. Az energetikai felülvizsgáló mérnök adatszolgáltatást teljesít a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság felé, ez jogszabályi előírás.

Felülvizsgálati igazolás (jelentés)

A fűtési rendszer energetikai felülvizsgálatának elvégzését és kiértékelését követően a szakértő kiállítja az energetikai felülvizsgálati jelentést, amely igazolja a vizsgálatot, összefoglalja a kiinduló adatokat, a helyszíni mérések, számítások eredményeit, és az ezek kiértékeléséből származó következtetéseket. A megbízó az igazolást köteles megőrizni.

Szolgáltatásom

Vegyük fel a kapcsolatot!

Vegye fel velem a kapcsolatot, és egyeztetem Önnel, hogy a szóban forgó fűtésre /gépészeti rendszerre/ milyen formában vonatkozik az energetikai felülvizsgálat előírása, majd ennek megfelelően összeállítom árajánlatomat!

Ajánlatkérő űrlap »