Az energetikai tanúsítványok
lekérdezése, letöltése

Beszerezheti a dokumentumot, ellenőrizheti a hitelességét

Az elkészült energetikai tanúsítvány lekérdezése, ellenőrzése

Ugrás az OÉNY oldalára »

A fenti oldal nem letöltésre szolgál, hanem az elkészítés tényének lekérdezésére, ellenőrzésére. Kétféleképpen kereshetünk: az ingatlan címe alapján, vagy az energetikai tanúsítvány egyedi sorszáma (azaz a HET száma) alapján. Ha nem található meg a dokumentum az adatbázisban, az azt jelenti, nem készült energetikai tanúsítvány a megadott adatokkal.

Ha az energetikai tanúsítvány rendelkezésre áll

A hivatkozott oldalon megadhatjuk az energetikai tanúsítvány HET számát, vagy a szakvéleményen található egy QR kód is, amit okostelefonnal beszkennelve azonnal az OÉNY-ben regisztrált oldalra jutunk. Cím illetve helyrajzi szám alapján is kereshet, tehát lekérdezheti, hogy az adott házra készült-e energetikai tanúsítvány.

Ha nem áll rendelkezésre

Ha az energetikai tanúsítvány nem áll rendelkezésre, nem tudjuk annak HET számát, akkor a hivatkozott oldalon a városnév és az utcanév megadása alapján is megkereshetjük. A házszám megadása nem kötelező, e nélkül is működik a lekérdezés.

Letöltésére nincs lehetőség, de a tulajdonosnak elküldik e-mailben

A energetikai tanúsítvány közvetlen internetes letöltésére nincs lehetőség az országos adatbázisban, mivel a dokumentum nem nyilvános. Az E-tanúsítás helpdesk e-mailben kiadja a digitális változatot (azt a pdf fájlt, amit a tanúsító eredetileg feltöltött), de csak a tulajdonos részére. A letölthető változat igénylésének feltétele a tulajdonjog igazolása (tulajdoni lappal). Erre címre írva kérhető ki az energetikai tanúsítvány: entanhelpdesk@e-epites.hu.

Digitális vagy papír?

A digitális (pdf) formátumú dokumentum is teljes értékű és felhasználható az adásvétel során. Az energetikai tanúsítvány hitelességét nem az adja, hogy az papír formában ki van nyomtatva, aláírva, lepecsételve, hanem az, hogy az OÉNY rendszerében regisztrálva van (azaz rendelkezik az egyedi azonosító számmal). Ettől függetlenül vállalkozásomban díjmentesen adok vagy postázok papíralapú példányokat is ügyfeleimnek.

Mi a HET szám?

A HET szám egy egyedi azonosító, amelyet az Országos Építésügyi Nyilvántartásba feltöltött szakvélemények kapnak. A sorszámot nem a készítő szakember adja, hanem a központi nyilvántartási rendszer automatikusan generálja és az oda feltöltött dokumentumhoz rendeli. A szám alapján lehetőség van a szakvélemény eredetiségének lekérdezésére, illetve bizonyos nyilvános adatok megtekintésére is, az e-építés portálon.

A tanúsítvány QR kódja

A dokumentum első oldalán található QR kódot beszkennelve közvetlenül lekérdezhetjük az energetikai tanúsítványt, és egyúttal azonnal láthatunk több fontos adatot is az e-epites.hu adatbázisában: az azonosító számot, az ingatlan pontos címét, a helyrajzi számát, az épület energetikai besorolását, a hitelesítés (feltöltés) dátumát. Bár az energetikai tanúsítvány itt nem tölthető le, a benne szereplő nyilvános adatok azonnal ellenőrizhetők.

Bizonytalan a dokumentum hitelességben?

Az alábbiakat ellenőrizze, hogy biztos lehessen az energetikai tanúsítvány hitelességében. Itt nézhet meg egy mintát.

Csak mérnöki jogosultsággal készíthető el

A saját kamarai jogosultsági oldalamat itt tekintheti meg. Tanúsítói tevékenységet csak az folytathat, aki rendelkezik szakirányú mérnöki végzettséggel, szakmai gyakorlattal, nem áll eltiltás hatálya alatt és büntetlen előéletű. Továbbá csak olyan szakmagyakorló állíthat ki energetikai tanúsítványt, aki szerepel a Magyar Mérnöki Kamra vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékében TÉ jelű jogosultsággal.

Mik az energetikai tanúsítvány nyilvános, lekérdezhető adatai?

Az energetikai tanúsítvány számos műszaki és adminisztratív adatot tartalmaz, azonban ezek nagy része nem nyilvános, azaz nem kérdezhetőek le az online adatbázisból. A következő információk azonban nyilvánosak, azaz bárki által megtekinthetőek: cím, helyrajzi szám, HET azonosító, energetikai besorolási osztály, feltöltés dátuma.

Nézze meg helyi árajánlatomat!

Ha új energetikai tanúsítványt kell csináltatnia

Rendeletek, jogszabályok, EU
hasznos információ

Ezek a vonatkozó rendeletek

A hiteles energetikai tanúsítvány készítésének folyamatát két jogszabály koordinálja: a 176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet a tanúsítással kapcsolatos általános kérdéseket tárgyalja, a 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet pedig a számítási algoritmust határozza meg. A magyarországi ingatlanok energiahatékonysági beruházásairól további jogszabályok is rendelkeznek, melyekről esetileg tájékoztatom Önt, ha az érintett munkához kapcsolódnak.