Gyakran intézett kérdések

Mennyi idő alatt készül el? Hogyan fizethetek, hogyan kapom meg? Mennyi az energetikai tanúsítvány ára? ÁFA terheli-e az árakat? Hogyan és mitől lesz hiteles? Mire van szükség az elkészítéshez? Építészeti tervek kellenek? Hogy zajlik az épület helyszíni felmérése? Az érvényes energetikai besorolások Miért és mikor van szükség az energetikai tanúsítványra? Mi történhet, ha nem készül, pedig kellett volna? Melyek a vonatkozó jogszabályok?

Mennyi idő alatt készül el?

Általánosan a helyszíni szemle után 1-3 munkanap alatt készülök el vele, az ingatlan méretétől és aktuális leterheltségemtől függően. A határidőt a megrendeléskor vagy a helyszíni szemlekor előre pontosítjuk, ehhez mindenképp tartom magam. Az épület felmérésére pár munkanapon belül szinte mindig tudok lehetőséget biztosítani. A tanúsítvány elkészítése speciális számítógépes programmal történik irodai keretek között. Kérem, az Ön által elvárt határidőt jelezze felém, és alkalmazkodom hozzá!

Hogyan fizethetek, hogyan kapom meg?

Az energetikai tanúsítványt digitálisan elküldöm, postázom, vagy személyesen átadom. A fizetésre lehetőség van készpénzben a helyszíni felméréskor, vagy a dokumentum személyes átvételekor, illetve banki átutalással is. Nincs felára a postázásnak, extra példányok kiállításának sem.

Mennyi az energetikai tanúsítvány ára?

Az energetikai tanúsítvány ára megtalálható weboldalamon, a települést kell megadnia, hogy láthassa. Az árakban jelentős különbségek vannak az egyes cégeknél, mérnököknél. Az elkészítés díját az ingatlan jellege, alapterülete, elhelyezkedése, és a tanúsítás célja határozza meg. A saját áraim természetesen minden felmerülő költséget tartalmaznak. Ha az energetikai tanúsítvány Budapesten szükséges, ne is keresgéljen tovább! Egyéb esetben az ajánlatkérő űrlapommal két munkaórán belül kérhet konkrét árajánlatot a tanúsításra.

ÁFA teheli-e az árakat?

Nem. Vállalkozásom alanyi áfa mentes adózói körbe tartozik, 0% ÁFA tartalmú számlát adok lakossági ügyfeleimnek, így a holnapon feltüntetett árak a bruttó fizetendő végösszegek.

Hogyan és mitől lesz hiteles?

A szakvélemények hitelesítése az ún. HET szám segítségével történik. Ennek az egyedi azonosító számnak szerepelnie kell a dokumentumon, ez teszi hitelessé. A Hiteles Energetikai Tanúsítvány azonosítót a kormányzati nyilvántartási rendszer (OÉNY) generálja automatikusan, és a szakvélemény csak ezzel együtt használható fel az adásvétel vagy bérbeadás során.

Az energetikai tanúsítvány meddig érvényes?

Mire van szükség az elkészítéshez? Építészeti tervek kellenek?

Meglévő ingatlanok esetén tervdokumentációra nincs szükségem, mivel a számításokhoz szükséges felmérés díját minden esetben tartalmazza az ár. Használt ingatlan esetén a pontos cím, helyrajzi szám szükséges, illetve a megbízó számlázási adatai is kellenek. Ettől függetlenül bármilyen eredeti építészeti rajz vagy leírás segíti a munkámat.

Hogy zajlik az ingatlan helyszíni felmérése?

Az ingatlan felmérésekor számos paramétert kell feltérképezni és dokumentálni. Ezek közül a legfontosabbak: az épület alaprajzi elrendezése (a fűtött terek térbeli mérete), a lehűlő felületek (falak, nyílászárók, ablakok, ajtók) típusa és méretei. Az épületgépészeti rendszerek közül, lakó funkció esetén elsősorban a fűtési és melegvíz készítési rendszereket vizsgáljuk, de az esetleges gépi hűtés és mesterséges szellőzés is számításba kerül. A szemle körülbelül 30 percet vesz igénybe egy átlagos méretű társasházi lakás vagy családi ház esetében.

A+++
A++
A+
A
B
C
D
E
F
G
H
I

Az érvényes energetikai besorolások

A rendelet szerint 12 osztályba kell sorolni az ingatlanokat. Új épület építése esetén minimálisan az „A” kategóriát kell elérni, meglévő épületek bármely besorolást megkaphatják. A jelenleg érvényes osztályok a mellékelt ábrán tekinthetők meg, 2024 óta használják ezt a skálát. A részleteket az alábbi cikkben ismertetem.

Információk az energetikai besorolásokról

Miért és mikor van szükség az energetikai tanúsítványra?

Az Európai Unió kiemelten foglalkozik a lakások, közintézmények energiahatékonyságával, ezért az energetikai tanúsítvány bevezetését minden tagország számára kötelezővé tette. 2002-ben direktívában (Energy Performance of Building Directive) írta elő, hogy az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni minden felhasználónak. Az energiafogyasztás csökkentésének kiváló mérőeszköze az energiatanúsítvány, amelyet a tagországokban szigorú műszaki előírások alapján készítenek el a független műszaki szakértők.

Az energetikai tanúsítványra vonatkozó rendelet szerint az épület energetikai jellemzőit tanúsítani kell - ha nem rendelkezik hatályos energetikai tanúsítvánnyal:

Mikor kell energetikai tanúsítvány?

Mi történhet, ha nem készül, pedig kellett volna?

Alapvetően kétféle "kellemetlen" eredmény adódhat az energiatanúsítvány elkészíttetésének elmulasztás esetén. Az egyik hatósági büntetés, amely 50.000 Ft-ig terjedhet, a másik pedig vevői reklamáció. Könnyen előfordulhat az az eset, hogy az ingatlan vásárlója vagy bérlője olyan fűtési fogyasztással szembesül, amire nem számított. Ha utólag tudja meg, hogy az energetikai tanúsítvány járt volna neki, és az eladó ezt elmulasztotta biztosítani, belátható, hogy igen kellemetlen szituáció lehet a következmény.

Melyek a vonatkozó jogszabályok?

Az energetikai tanúsítványról alapvetően két jogszabály rendelkezik, a 176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet az általános kérdéseket tárgyalja, a 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet pedig a számítási algoritmust határozza meg.